Hou het simpel, gemeente

1200px-Flag_of_Overbetuwe.svg.png
Public Support zat 11 dec0282 (2).jpeg
Door Arjan Westerveld op 1 februari 2022 om 20:00

Hou het simpel, gemeente

In een korte serie gaan ChristenUnie-leden in op wat hen opvalt in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie in Overbetuwe. Waar hopen ze dat stappen worden gemaakt, wat maken ze graag zelf concreter, of wat vinden ze gewoon een mooi onderdeel? In deze editie: Arjan Westerveld.

Ik ben Arjan Westerveld, 29 jaar en ik heb mijn roots in Elst liggen. Als tiener uitgevlogen naar Nijmegen en nu doe ik verschillende dingen voor de Overbetuwse afdeling van de ChristenUnie. Wanneer ik naar het verkiezingsprogramma van ChristenUnie Overbetuwe kijk, valt mij direct op hoeveel aandacht deze partij schenkt aan een toegankelijke overheid. We kennen allemaal wel voorbeelden dat burgers tegen muren aan lopen in contact met de gemeente, overheidswebsites of een publieke organisatie. Van zoiets groots als de toeslagenaffaire tot iets als onduidelijkheid over wat nou wel en wat niet mag onder de coronamaatregelen.

Tijdens de paragraaf over communicatie moest ik denken aan dit filmpje waar Roman Mars uitlegt wat een goeie vlag is. Daarvoor gebruikt hij vijf regels:

  1. Hou het simpel.
  2. Gebruik duidelijke symboliek.
  3. Gebruik maximaal drie kleuren.
  4. Weg met tekst.
  5. Wees onderscheidend en kenmerkend.

Ik ga met deze regels natuurlijk niet de Overbetuwse gemeentevlag recenseren. Deze regels zijn namelijk ook voor andere zaken te gebruiken, bijvoorbeeld overheidscommunicatie. Net iets aangepast zou ik dan zeggen:

  1. Hou het simpel
  2. Gebruik naast tekst ook beeld
  3. Beken kleur door kaders en regels aan te geven
  4. Hou contact menselijk en niet alleen gericht op tekst en brieven
  5. Denk buiten de box, of binnen een concreet loket.

Ik juich dan ook de punten in het verkiezingsprogramma rondom toegankelijkheid, communicatie en de overheid van harte toe. Op die manier kunnen ouderen, personen met een migratieachtergrond en laaggeletterden op tijd de juiste informatie te vinden of bij de overheid aankloppen voor hulp. Daarom pleit ik voor de ChristenUnie op 14, 15 en 16 maart: voor een overheid die naast je staat. Het is goed als christenen mee te blijven bouwen aan een samenleving waar verantwoordelijkheid en dienstbaarheid hand in hand gaan. Zo kan je ook vrede zoeken en recht doen.