Samen Recht Doen
Het thema van ons programma in de periode 2022 – 2026. We delen graag waar we staan.
Het thema van ons programma in de periode 2022 – 2026. We delen graag waar we staan.
Binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is het mogelijk om indicaties af te geven met langere duur of voor onbepaalde tijd. Verschillende gemeenten werken hier inmiddels al mee. Hoe zit dat in Overbetuwe?
Vanaf 2025 en verder zijn (stevige) besparingsmaatregelen waarschijnlijk niet te voorkomen. Om moeilijke besluiten voor 2026 – 2028 zo goed mogelijk voor te bereiden, hebben wij bij behandeling van kadernota 2025 drie dingen voorgesteld.
Met steun van D66 en GroenLinks heeft de gemeenteraad unaniem het college opdracht gegeven om bij Gemeente Wageningen in te zetten op het financieel aantrekkelijker maken van gebruik van het veer door voetgangers, fietsers en brommobielen met invalidekaart, via tarieven.
ChristenUnie Overbetuwe hecht veel belang aan stappen maken op het gebied van volkshuisvesting. Daarom heeft Gerdien Maaijen vragen gesteld over een landelijke regeling voor verplaatsbare en/of bestaande gebouwen die een woonfunctie krijgen.
Vier keer per jaar nodigt de gemeenteraad in Overbetuwe iedereen met belangstelling voor de gemeenteraad uit om gast van de raad te zijn. Een aantal raadsleden en de plaatsvervangend griffier lichten toe hoe de gemeenteraad werkt, de burgemeester schuift nog even aan en gasten van de raad bezoeken de voorbereidende vergaderingen van de gemeenteraad.
Goede ervaringen en dienstverlening blijven verbeteren zijn belangrijke zaken en vragen grote zorgvuldigheid en aandacht. Zowel voor onze eigen gemeentelijke diensten en ook voor diensten die door samenwerking in de regio worden uitgevoerd.
Ieder jaar organiseert de raad meerdere bezoeken aan en van middelbare scholieren in Overbetuwe als onderdeel van reguliere lesstof. Zeker deze gesprekken zijn waardevol voor onze fractie.
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 is er regelmatig gesproken over het belang van jeugd betrekken bij de (lokale) democratie. Daarom hebben wij met steun van BOB, D66 en GroenLinks voorgesteld om voor de raad inzichtelijk maken wat er m.b.t. jongeren allemaal al gebeurt.
Een inclusieve samenleving betekent dat ook mensen met een beperking kunnen meedoen. In Nederland ervaren ruim 3 miljoen mensen fysieke beperkingen, waarbij beschikbaarheid van (rolstoel)toiletten in de openbare winkel- en verblijfsruimte noodzakelijk is om deel te kunnen nemen aan het maatschappelijke leven.
Halverwege de raadsperiode 2022-2026 heeft Gerdien als coördinator van de raadsrapporteurs samen met de griffie het werken met raadsrapporteurs weer geëvalueerd. Met een aantal verbeterpunten is in februari 2024 opnieuw besloten om daarmee door te gaan tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen. In april is Gerdien tot 2026 opnieuw benoemd als raadsrapporteur Euregio Rijn-Waal en als coördinator.
Door de gehele gemeente heen zijn er wel panden te vinden die door de gemeente worden verhuurd aan verenigingen en lokale organisaties. In politieke taal worden die gemeentelijke accommodaties genoemd. Om het onderhoud van de gebouwen door de gemeente betaalbaar te houden, wordt er via huur een financiële bijdrage van gebruikers gevraagd. Hoe hoog die huur mag zijn, wordt in het tarievenbeleid vastgesteld.
In december 2023 liep het bij de asielopvang in Ter Apel (opnieuw) helemaal vast. Met schrijnende situaties als gevolg. Daarom hebben wij met steun van de PvdA hierover in december 2023 vragen gesteld aan het college.
Wat ons betreft houden we lastenstijging voor onze inwoners zoveel als mogelijk beperkt. Helaas is dat wellicht niet zo makkelijk, gezien de huidige economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Die hebben grote invloed op onze financiën. Belangrijk om ons huishoudboekje op orde te hebben.
De gemeenteraad neemt besluiten die consequenties hebben voor onze huidige jonge inwoners, die in Overbetuwe opgroeien en daarna (zelfstandig) in Overbetuwe (kunnen) wonen en leven. Daarom stelden we vragen aan het college over hoe jongeren zich in deze gemeente uit kunnen spreken.
Het beleid over en evaluatie van samenwerking in de regio was al sinds 2008 niet meer in de raad besproken. Samen met een ambtenaar en de griffie heeft Gerdien als coördinator van de raadsrapporteurs gezorgd dat de evaluatie van regionale samenwerking en herziening van het beleid is voorbereid en verder verbeterd.
Als coördinator van de raadsrapporteurs heeft Gerdien in augustus 2023 aan de gemeenteraad gevraagd welke punten belangrijk zijn voor alle samenwerkingsverbanden voor de aanpassing Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr).
Provincie Gelderland had het voornemen om de Stichting Gelderse Veren (beter bekend als het Verenfonds) te ontmantelen.Voor ChristenUnie Overbetuwe aanleiding om samen met D66 zich in juni/juli 2023 eens te verdiepen de veren in onze gemeente.
De ChristenUnie is blij dat er voor inwoners meer mogelijkheden zijn om initiatieven uit te werken. Wij willen deze instrumenten zo laagdrempelig mogelijk maken voor initiatieven door en voor inwoners van Overbetuwe. Voor mensen die de weg naar de gemeente nog niet weten te vinden. In mei 2023 hebben wij daarom een wijziging voorgesteld, die door de hele raad (unaniem) is aangenomen.
Er is grote behoefte aan betaalbare woningen. Verkoopprijzen lopen steeds verder op, waardoor het voor veel mensen steeds lastiger, soms zelfs onmogelijk wordt om de financiën rond te krijgen. Daarom stelden we aan het college vragen over het project Rijzenburg in Elst.
Het EURIEC (Euregionaal Informatie- en Expertise Centrum) attendeerde leden van de Euregioraad Rijn Waal via een nieuwsbrief op de mogelijkheid van een kleine aanpassing in de gemeentelijke verordening om de aanpak van criminaliteit en ondermijning beter mogelijk te maken. Reden voor de ChristenUnie om als lid van de Euregioraad Rijn Waal en raadsrapporteurs eens te onderzoeken hoe dat in Overbetuwe zit.
ChristenUnie Overbetuwe ziet het belang van maatschappelijk vastgoed voor inwoners en verenigingen. In Zetten hebben we ons in het verleden hard te gemaakt voor 3 sportzaaldelen in De Wanmolen.
De ChristenUnie heeft kritische vragen gesteld bij verlening van de crisisnoodopvang met maximaal één maand. Want ja, een crisisnoodopvang is geen plaats om structureel te wonen. Voor de door ons voorgestelde verlenging naar drie maanden was helaas geen meerderheid.
In de Regionale Verstedelijkingsstrategie Arnhem Nijmegen Foodvalley zijn voor onze regio forse opdrachten naar de toekomst geformuleerd, met groei op vele gebieden, zoals wonen, werken, mobiliteit, en groen.
ChristenUnie Overbetuwe heeft in november 2022 daarom opgeroepen om aan te sluiten bij Stichting Steenbreek om samen met onze inwoners letterlijk meer groene meters te maken.
Door de energietransitie zal de behoefte aan elektrische energie in Nederland, en dus ook in Overbetuwe, sterk toenemen. Hoewel de netwerkbedrijven verantwoordelijk zijn voor de stroomlevering en -afname lijkt het ons dat de gemeente Overbetuwe voorbereid dient te zijn wanneer de stroomvoorziening van burgers en bedrijven eventueel in gevaar dreigt te komen. Reden om in augustus 2022 hierover schriftelijke vragen te stellen.
Naast coördinator van de raadsrapporteurs, is Gerdien namens gemeenteraad Overbetuwe in raadsperiode 2022-2026 lid van de Euregio Rijn Waal. Daarmee is zij ook raadsrapporteur en geeft zij in de gemeenteraadsvergadering terugkoppelingen over deze samenwerking als daar aanleiding voor is.
In juli 2022 dienden wij een wijzigingsvoorstel in om de maximale bouwhoogte voor appartementsgebouwen te verlagen van 19-21 meter naar 16 meter. Dit amendement is niet aangenomen, maar we blijven dit onderwerp als fractie scherp volgen.
Bij het behandelen van bestemmingsplan de Pas in Elst bleek tijdens de voorbereiding in juni door vragen van de ChristenUnie dat de plaatsing van de tuinmuren onvoldoende opgenomen zijn in de planregels en de plankaart. Deze tuinmuren zijn essentieel om het geluid van een aantal woningen acceptabel te maken.
De gemeenteraad is de werkgever van de griffier. Een aantal raadsleden geven daar uitvoering aan via de werkgeverscommissie. Namens de ChristenUnie Overbetuwe is raadslid Gerdien Maaijen in juni 2022 gekozen en benoemd als lid van deze commissie voor de raadsperiode 2022-2026.
In de regio werken verschillende gemeenteraden op allerlei onderwerpen samen. In Overbetuwe werken we met raadsrapporteurs om als gemeenteraad grip te houden op die samenwerking. In de praktijk betekent dit dat het college van burgemeester en wethouder uitvoering geeft aan wat de gemeenteraad voor Overbetuwe belangrijk vindt.
Het kan uitdagend zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. En soms lukt dat niet. De energietoeslag is daarom beschikbaar voor mensen die deze steun goed kunnen gebruiken in dure tijden met stijgende energiekosten. We hebben daarom vragen gesteld over de betaling in maart/april 2022 (schriftelijk ) en in oktober/november 2023 (schriftelijk en mondeling).
De fractievoorzitters vormen ook de vertrouwenscommissie van de burgermeester. Dat betekent dat zij evaluatie over het functioneren en (her)benoemingen van de burgemeester voor de raad voorbereiden.
Binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is het mogelijk om indicaties af te geven met langere duur of voor onbepaalde tijd. Verschillende gemeenten werken hier inmiddels al mee. Hoe zit dat in Overbetuwe?
Reden voor ons om hier schriftelijke vragen over te stellen. Langere indicaties ontlasten inwoners met een chronische aandoening of als de situatie niet (snel) wijzigt. Dat vinden wij belangrijk, want elke keer een nieuwe indicatie aanvragen is dan extra vervelend. Daarnaast hebben mensen met een indicatie hebben al genoeg aan hun hoofd. Ook verminderen langere indicaties administratieve lasten voor gemeenten. We zijn benieuwd naar de antwoorden van het college.
Vanaf 2025 en verder zijn (stevige) besparingsmaatregelen waarschijnlijk niet te voorkomen. Om moeilijke besluiten voor 2026 – 2028 zo goed mogelijk voor te bereiden, hebben wij bij behandeling van kadernota 2025 drie dingen voorgesteld:
Het college is positief over onze voorstellen en de gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met uitvoering door het college. Ook gaat het college na vragen van onze fractie nadenken over invulling van het 25-jarig bestaan van Gemeente Overbetuwe in 2026.
Lees meer over financiën in ons verkiezingsprogrammaMet steun van D66 en GroenLinks heeft de gemeenteraad unaniem het college opdracht gegeven om bij Gemeente Wageningen in te zetten op het financieel aantrekkelijker maken van gebruik van het veer door voetgangers, fietsers en brommobielen met invalidekaart, via tarieven.
In 2023 stelde ChristenUnie en D66 al schriftelijke vragen over veerdiensten in Overbetuwe (meer informatie daarover is hier te vinden. Als vervolg, hebben we in mei 2024 een motie ingediend die is aangenomen. Specifiek gaat het om mogelijkheden onderzoeken voor een voordelige 40-rittenkaart voor fietsers t/m 17 jaar of een voordelige scholierenkaart. De motie lees je hier terug.
Lees hier meer over mobiliteit in ons verkiezingsprogrammaChristenUnie Overbetuwe hecht veel belang aan stappen maken op het gebied van volkshuisvesting. Daarom heeft Gerdien Maaijen vragen gesteld over een landelijke regeling voor verplaatsbare en/of bestaande gebouwen die een woonfunctie krijgen. Dit is ook terug te lezen in ons blog.
Lees hier meer over wonen in ons verkiezingsprogrammaVier keer per jaar nodigt de gemeenteraad in Overbetuwe iedereen met belangstelling voor de gemeenteraad uit om gast van de raad te zijn. Een aantal raadsleden en de plaatsvervangend griffier lichten toe hoe de gemeenteraad werkt, de burgemeester schuift nog even aan en gasten van de raad bezoeken de voorbereidende vergaderingen van de gemeenteraad.
Uit de evaluatie blijkt dat het aantal aanmeldingen via sociale media zeer beperkt blijft en dat het lastig blijkt om jongeren te bereiken. De gemeenteraad neemt beslissingen die jongeren direct en indirect raken. De betrokkenheid en de stem van jongeren is essentieel is voor (de toekomst van) onze democratie en maakt beleid beter en inclusiever. En de gemeente(raad) heeft een verantwoordelijkheid om jongeren te helpen participeren en hen te stimuleren om van zich te laten horen. Reden voor de ChristenUnie om in de raad van april 2024 een wijzigingsvoorstel in te dienen om meer jongeren te bereiken met de uitnodigingen voor gast van de raad. We hebben ons voorstel gecombineerd met verbetervoorstellen van verschillende andere fracties, wat door alle raadsfracties is gesteund.
Lees meer over jongeren betrekken in ons verkiezingsprogrammaGoede ervaringen en dienstverlening blijven verbeteren zijn belangrijke zaken en vragen grote zorgvuldigheid en aandacht. Zowel voor onze eigen gemeentelijke diensten en ook voor diensten die door samenwerking in de regio worden uitgevoerd.
In maart 2024 ontving de gemeenteraad een rekenkamerbrief over klachtbehandeling. Voor ons aanleiding om in de raad van april 2024 het college samen met BOB, PvdA, D66 en GroenLinks te roepen om aan de slag te gaan met de bevindingen en aanbevelingen uit de rekenkamerbrief. Onze oproep is unaniem aangenomen, met een positieve reactie vanuit het college.
Lees meer over gemeentelijke samenwerking in ons verkiezingsprogrammaIeder jaar organiseert de raad meerdere bezoeken aan en van middelbare scholieren in Overbetuwe als onderdeel van reguliere lesstof. Zeker deze gesprekken zijn waardevol voor onze fractie. Raadsleden gaan naar scholen of scholieren zijn in de raadszaal te gast en samen spreken we over politieke vraagstukken die jongeren belangrijk vinden. Jeugd heeft de toekomst. En daarom is onze fractie zo veel mogelijk met één of twee mensen aanwezig bij deze belangrijke en ook mooie ontmoetingen!
Lees hier meer over het betrekken van jongeren in ons programmaTijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 is er regelmatig gesproken over het belang van jeugd betrekken bij de (lokale) democratie. Politieke partijen hebben zelf een verantwoordelijkheid om de stemopkomst van alle stemgerechtigden en dus ook jongeren te stimuleren. Maar wellicht is er ook extra stimulering vanuit de gemeente mogelijk.
Daarom hebben wij met steun van BOB, D66 en GroenLinks voorgesteld om voor de raad inzichtelijk maken wat er m.b.t. jongeren allemaal al gebeurt: . En wat er nog meer mogelijk is om de betrokkenheid van jonge mensen bij de lokale verkiezingen te verhogen en inzicht in hun stemopkomst te monitoren. Op basis van de gevraagde informatie kan de raad daar dan een bewuste afweging over maken richting de gemeenteraadsverkiezingen in 2026.
Lees hier meer over betrekken van jongeren in ons verkiezingsprogrammaEen inclusieve samenleving betekent dat ook mensen met een beperking kunnen meedoen. In Nederland ervaren ruim 3 miljoen mensen fysieke beperkingen, waarbij beschikbaarheid van (rolstoel)toiletten in de openbare winkel- en verblijfsruimte noodzakelijk is om deel te kunnen nemen aan het maatschappelijke leven. Door onze schriftelijke vragen in maart 2024 is dit onderwerp al kort onderzocht. En wordt bekeken of dit kan worden opgenomen in het inclusiebeleid dat wordt opgesteld.
Lees meer over zorg en inclusie in ons programmaHalverwege de raadsperiode 2022-2026 heeft Gerdien als coördinator van de raadsrapporteurs samen met de griffie het werken met raadsrapporteurs weer geëvalueerd. Met een aantal verbeterpunten is in februari 2024 opnieuw besloten om daarmee door te gaan tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen. In april is Gerdien tot 2026 opnieuw benoemd als raadsrapporteur Euregio Rijn-Waal en als coördinator.
Lees hier meer over gemeentelijke samenwerking in ons verkiezingsprogrammaDoor de gehele gemeente heen zijn er wel panden te vinden die door de gemeente worden verhuurd aan verenigingen en lokale organisaties. In politieke taal worden die gemeentelijke accommodaties genoemd. Om het onderhoud van de gebouwen door de gemeente betaalbaar te houden, wordt er via huur een financiële bijdrage van gebruikers gevraagd. Hoe hoog die huur mag zijn, wordt in het tarievenbeleid vastgesteld.
Daarom hebben wij in de vergadering in januari 2024 met steun van D66 en VVD voorgesteld om die periode te verkorten naar één jaar. Tijdens het debat in de raad is die periode aangepast naar drie jaar. Dit wijzigingsvoorstel is door de hele raad (unaniem) aangepast aangenomen, met positief advies van het college. Lees hier de terugblik van ons op die raad.
Lees hier meer over cultuur in ons verkiezingsprogrammaIn december 2023 liep het bij de asielopvang in Ter Apel (opnieuw) helemaal vast. Met schrijnende situaties als gevolg. Binnenkomende asielzoekers krijgen geen of onvoldoende mogelijkheden voor persoonlijke verzorging. Adequate voorzieningen om te kunnen slapen schieten te kort. Het is confronterend om te zien hoe in ons land mensonterende situaties ontstaan. Ook zijn er berichten over achterstand in het huisvesten van statushouders binnen Gemeenten. Daarnaast blijft het een grote uitdaging om te voorzien in voldoende woningen voor alle inwoners die in Overbetuwe willen wonen, inclusief de taakstellende huisvesting van statushouders en mensen uit Oekraïne en de opvang van andere vluchtelingen. En netcongestie is een belemmering in het realiseren van nieuwe woningen. Daarom hebben wij met steun van de PvdA hierover in december 2023 in het vragenuur van de gemeenteraadsvergadering vragen gesteld.
Inmiddels is het duidelijk dat de wettelijke opdracht voor opvang van statushouders en vluchtelingen in Overbetuwe onverminderd groot blijft. Wij blijven dit onderwerp volgen. Niet omdat het moet, maar omdat het juist is om een groot hart te hebben voor mensen in nood.
Lees meer over zorg in ons programmaWat ons betreft houden we lastenstijging voor onze inwoners zoveel als mogelijk beperkt. Helaas is dat wellicht niet zo makkelijk, gezien de huidige economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Die hebben grote invloed op onze financiën. Belangrijk om ons huishoudboekje op orde te hebben.
Wij hebben daarom gevraagd om prioriteringscriteria & -uitgangspunten op te stellen. In voorstellen geeft het college geeft al vaker aan welke alternatieven er zijn. En wat de afwegingen zijn om daar niet voor te kiezen. Ons voorstel hiervoor gesteund door de PvdA, D66, VVD, BOB en GroenLinks is in november 2023 door de hele raad (unaniem) aangenomen, met positief advies van het college. Bij voorbereiding van de begroting voor 2025 zal er meer duidelijk worden over de uitvoering van deze motie.
Lees meer over financiën in ons verkiezingsprogrammaDe gemeenteraad neemt besluiten die consequenties hebben voor onze huidige jonge inwoners, die in Overbetuwe opgroeien en daarna (zelfstandig) in Overbetuwe (kunnen) wonen en leven. Speaking Minds bestaat sinds 2016 en is opgericht door Save the Children, Defence for Children en Stimulansz. Lees hier meer over de methode van Speaking Minds.
Een mooi initiatief en daarom goed om het college in oktober 2023 hierover te bevragen. De antwoorden maken duidelijk dat deze optie voor Overbetuwe niet goed aansluit. En dat er op andere manieren wordt gewerkt aan het betrekken van jeugd bij onderwerpen in onze gemeente.
Lees meer over jongeren in ons programmaHet beleid over en evaluatie van samenwerking in de regio was al sinds 2008 niet meer in de raad besproken. Samen met een ambtenaar en de griffie heeft Gerdien als coördinator van de raadsrapporteurs gezorgd dat de evaluatie van regionale samenwerking en herziening van het beleid is voorbereid en verder verbeterd. In september 2023 is die voorbereiding met de raad besproken. De raad moet nog een besluit over de aanpassingen nemen.
Lees hier meer over gemeentelijke samenwerking in ons verkiezingsprogrammaAls coördinator van de raadsrapporteurs heeft Gerdien in augustus 2023 aan de gemeenteraad gevraagd welke punten belangrijk zijn voor alle samenwerkingsverbanden voor de aanpassing Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). Dat heeft geresulteerd in een lijst van aandachtspunten waarop alle aanpassingen worden beoordeeld. Waar nodig, deelt de gemeenteraad specifieke opmerkingen over de samenwerking (zienswijze). De raad geeft hier een duidelijk signaal mee af dat de samenwerkingsverbanden onder de verantwoordelijk van de gemeenteraad vallen. En dat de raad daar duidelijk aandacht voor heeft. Zelfs al worden de opmerkingen niet (altijd) overgenomen door de samenwerkingsverbanden.
Lees hier meer over regionale samenwerking in ons verkiezingsprogrammaProvincie Gelderland had het voornemen om de Stichting Gelderse Veren (beter bekend als het Verenfonds) te ontmantelen. Daardoor zouden oevergemeenten per 2024 geen beroep meer kunnen doen op dit fonds voor vergoeding van 80% van de subsidie, die gemeenten op hun beurt verlenen aan Gelderse veren. De gemeenteraad van Wageningen besloot in april 2023 in verband met de ontmanteling om per 1 mei 2023 het fietstarief op het Lexkesveer te verhogen van €1,10 naar € 1,50 en het tarief voor voetgangers te verhogen naar € 1,-, waarbij de tarieven van 40-rittenkaarten (vooralsnog) ongewijzigd blijven.
De gemeenteraad van Wageningen overweegt om mogelijk later dit jaar om ook de tarieven van meerdere rittenkaarten te verhogen, wat financiële consequenties zal hebben voor Overbetuwse inwoners die (regelmatig) gebruikmaken van het Lexkesveer, met name schoolgaande kinderen. Voor ChristenUnie Overbetuwe aanleiding om samen met D66 zich in juni/juli 2023 eens te verdiepen de veren in onze gemeente. Inmiddels heeft Provincie Gelderland besloten om Gelderse veren blijvend financieel te steunen. Wat dat betekent voor de tariefverhoging door Gemeente Wageningen is nog niet duidelijk. We blijven dit onderwerp volgen.
Lees hier meer over mobiliteit in ons verkiezingsprogrammaDe ChristenUnie is blij dat er voor inwoners meer mogelijkheden zijn om initiatieven uit te werken. Het oorspronkelijke voorstel maakte het echter niet mogelijk om als breder initiatief door en voor Overbetuwe gebruik te maken van deze instrumenten. Ook was voor statushouders geen mogelijkheid opgenomen om vanaf 12 jaar gebruik te maken van deze instrumenten. Wij willen deze instrumenten zo laagdrempelig mogelijk maken voor initiatieven door en voor inwoners van Overbetuwe. Voor mensen die de weg naar de gemeente nog niet weten te vinden. En zonder dat bijvoorbeeld landelijke belanggroepen ruimte krijgen om met hulp van deze instrumenten voorstellen uit te werken die niet specifiek in het belang van Overbetuwe zijn. In mei 2023 hebben wij met steun van GBO, GL, D66, BOB en CDA daarom een wijziging voorgesteld, die door de hele raad (unaniem) is aangenomen.
Lees hier meer over betrouwbare overheid in ons programmaEr is grote behoefte aan betaalbare woningen. Verkoopprijzen lopen steeds verder op, waardoor het voor veel mensen steeds lastiger, soms zelfs onmogelijk wordt om de financiën rond te krijgen. Daarom stelden we aan het college vragen over het project Rijzenburg in Elst. De verkoopprijzen van het project Rijzenburg in Elst waren aanmerkelijk hoger dan de prijzen die oorspronkelijk met de ontwikkelaar overeengekomen waardoor het niet meer mogelijk was om in aanmerking te komen voor een starterslening. Deze stijging ontstond door veranderingen binnen het project en de flexibiliteit t.a.v. prijzen die in het verleden was afgesproken. In mei 2022 hebben wij schriftelijke vragen gesteld met steun van D66, PvdA en BOB, als een extra manier om voor starters aandacht te blijven houden en vragen.
Lees hier meer over wonen in ons programmaHet EURIEC (Euregionaal Informatie- en Expertise Centrum) attendeerde leden van de Euregioraad Rijn Waal via een nieuwsbrief op de mogelijkheid van een kleine aanpassing in de gemeentelijke verordening om de aanpak van criminaliteit en ondermijning beter mogelijk te maken. Reden voor de ChristenUnie om als lid van de Euregioraad Rijn Waal en raadsrapporteurs eens te onderzoeken hoe dat in Overbetuwe zit. Alle beetjes helpen in de strijd tegen (grensoverschrijdende) georganiseerde criminaliteit. Door onze schriftelijk vragen, samen met GBO, in januari 2023 past het college de regeling in Overbetuwe aan om daaraan bij te dragen.
Lees meer in ons verkiezingsprogramma over veiligheidChristenUnie Overbetuwe ziet het belang van maatschappelijk vastgoed voor inwoners en verenigingen. In Zetten hebben we ons in het verleden hard te gemaakt voor 3 sportzaaldelen in De Wanmolen. Gezien de kostenstijgingen die voor iedereen en op alle vlakken aan de orde zijn, vinden we het ook belangrijk dat de raad goed kan sturen op grote projecten en een zorgvuldige verdeling van gelden over alle initiatieven in onze dorpen. Bij vaststelling van de financiën voor de nieuwe Wanmolen hebben wij in januari 2023 daarom met steun van D66 en PvdA voorgesteld om alleen aanvullend budget beschikbaar te stellen voor wat er nu nodig om het ontwerp duidelijk te krijgen. Na het debat in de raadsvergadering is dit wijzigingsvoorstel ingetrokken (geannuleerd), vanwege meer inzicht in de (on)mogelijkheden van dit voorstel. Dit onderwerp heeft later geleid tot de oproep om te komen met prioriteringscriteria en -uitgangspunten. Die kunnen gebruikt worden om afwegingen te maken tussen alle (grote) projecten, vergelijkbaar met de nieuwbouw van De Wanmolen in Zetten.
Lees meer over de dorpen in ons verkiezingsprogrammaIn januari 2023 werd gesproken over verlenging van de crisisnoodopvang Oekraïners in Elst. Het college stelde voor dit met maximaal één maand te verlengen in plaats van drie maanden. De ChristenUnie heeft daar kritische vragen bij gesteld. Want ja, een crisisnoodopvang is geen plaats om structureel te wonen. Maar waar gaan de mensen dan heen? Naar een zelfde voorziening elders, met alle stress van de verplaatsing. Het was al duidelijk dat er geen meerderheid was voor toch verlengen met drie maanden. Daarom hebben wij geen wijziging voorgesteld.
Lees meer over zorg in ons programmaIn de Regionale Verstedelijkingsstrategie Arnhem Nijmegen Foodvalley zijn voor onze regio forse opdrachten naar de toekomst geformuleerd, met groei op vele gebieden, zoals wonen, werken, mobiliteit, en groen. Afspraken en deze ontwikkelingen zijn niet vrijblijvend en kunnen onverenigbaar blijken met de beschikbare ruimtelijke mogelijkheden van Overbetuwe en de door ons gewenste (ruimtelijke) kwaliteit. Dat vraagt om zorgvuldige keuzes, waarbij goede leefbaarheid voorop dient te staan. Met zorgvuldig gebruik van de ruimte, het beschermen van Park Lingezegen en mogelijkheden voor met name starters en ouderen om te kunnen wonen in de diverse dorpen in Overbetuwe. En zonder dat de woonmogelijkheden in Overbetuwe verder onder druk komen te staan doordat, bij het ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen, er buitenlandse arbeidskrachten nodig zijn om het werk te doen die vervolgens ook een goede plaats om te wonen verdienen.
Wij hebben het college daarom in november 2022 opgeroepen om naar partners in de regio Arnhem Nijmegen en Foodvalley duidelijk aan te geven dat Overbetuwe prioriteiten moet stellen en duidelijke keuzes zal moeten maken. En we hebben het college gevraagd dez prioriteiten en keuzes in overleg met raad en inwoners uit te werken. Deze oproep is door de hele raad (unaniem) aangenomen, met positief advies van het college.
Lees meer over gemeentelijke samenwerking in ons programmaIn het coalitieprogramma is het gedachtegoed van Steenbreek opgenomen. Het gedachtegoed steunen, lijkt iets anders dan meedoen met Steenbreek. De ChristenUnie spreekt al jaren uit dat we graag bij Steenbreek willen aansluiten. Tot november 2022 heeft Overbetuwe zich niet aangemeld en was dat voornemen niet terug te vinden in de plannen. Ook zagen we geen concrete voorstellen om als gemeente zelf aan de slag te gaan met het gedachtegoed. Stichting Steenbreek stimuleert inwoners al vanaf 2015 hun tuinen te vergroenen. Waarom willen wij als Overbetuwe zelf bedenken hoe we dat kunnen doen, als we kunnen aansluiten bij een bestaand initiatief? Waarom nóg langer wachten met iets waar we direct mee kunnen starten? De kosten van Steenbreek zijn beperkt. De voordelen zijn groen en sociaal. Baat meedoen niet, dan schaadt het zeker ook niet. ChristenUnie Overbetuwe heeft in november 2022 daarom met steun van PvdA, D66 en GroenLinks opgeroepen om nú aan te sluiten bij Stichting Steenbreek om samen met onze inwoners letterlijk meer groene meters te maken. Dit voorstel door de hele raad (unaniem) aangenomen, met positief advies het college. De uitvoering omvat o.a. voor particulieren een tegelruilactie (mei 2023 en april 2024) en een regentonactie (juni 2023). Daarnaast wordt er inmiddels een pilot uitgevoerd om Steenbreek uit te breiden naar bedrijven.
Lees hier meer over klimaat in ons verkiezingsprogrammaDoor de energietransitie zal de behoefte aan elektrische energie in Nederland, en dus ook in Overbetuwe, sterk toenemen. Hoewel de netwerkbedrijven verantwoordelijk zijn voor de stroomlevering en -afname lijkt het ons dat de gemeente Overbetuwe voorbereid dient te zijn wanneer de stroomvoorziening van burgers en bedrijven eventueel in gevaar dreigt te komen. Reden om in augustus 2022 hierover schriftelijke vragen te stellen. Korte tijd later bleek onze zorg terecht: de situatie in Overbetuwe bleek veel minder rooskleurig dan beantwoording van onze vragen deed vermoeden. Wij houden het onderwerp netcongestie scherp in de gaten.
Lees meer over energie in ons verkiezingsprogrammaNaast coördinator van de raadsrapporteurs, is Gerdien namens gemeenteraad Overbetuwe in raadsperiode 2022-2026 lid van de Euregio Rijn Waal. Daarmee is zij ook raadsrapporteur en geeft zij in de gemeenteraadsvergadering terugkoppelingen over deze samenwerking als daar aanleiding voor is. Euregio Rijn Waal is een samenwerking tussen Nederlandse en Duitse gemeenten om grensoverschrijdende zaken tussen Nederland en Duitsland goed te laten werken. Dat betekent in ieder geval twee keer per jaar een formele vergadering waarin afgevaardigden van alle deelnemende gemeente om te zorgen dat de samenwerking goed verloopt.
Lees hier meer over gemeentelijke samenwerking in ons programmaBestemmingplan De Pas in Elst voorziet in appartementsgebouwen van 4-5 bouwlagen. Met platte daken. Dat kan uitgevoerd worden met een bouwhoogte van 16 meter i.p.v. 19-21 meter, zoals in het voorliggende plan is opgenomen. Elst zit ingeklemd tussen de stadsuitbreidingen van Arnhem en Nijmegen. Tot op heden lukt het om toch het dorpse karakter te handhaven. Dit wordt door veel bewoners en bezoekers aantrekkelijk gevonden. Onnodig hoge gebouwen dragen wat ons betreft niet bij aan het dorpse karakter. Het beeldkwaliteitsplan streeft naar een zachte overgang van het bouwplan naar de omgeving. Een lagere bouwhoogte draagt bij aan zo’n zachte overgang. Dit is ook aan de orde geweest bij bespreking van de zuidrand Schuytgraaf.
Kortom, wij zijn niet overtuigd van de nut en noodzaak van de extra bouwhoogte van 3-5m voor een plat dak. Het sluit wat de ChristenUnie betreft niet bij aan bij kwaliteit voor Elst en van het plan. Daarom dienden wij in juli 2022 dit wijzigingsvoorstel in om de maximale bouwhoogte voor appartementsgebouwen te verlagen van 19-21 meter naar 16 meter. Dit amendement is niet aangenomen, maar we blijven dit onderwerp als fractie scherp volgen.
Lees hier meer over wonen in ons verkiezingsprogrammaBij het behandelen van bestemmingsplan de Pas in Elst bleek tijdens de voorbereiding in juni door vragen van de ChristenUnie dat de plaatsing van de tuinmuren onvoldoende opgenomen zijn in de planregels en de plankaart. Deze tuinmuren zijn essentieel om het geluid van een aantal woningen acceptabel te maken. In dezelfde vergadering van juli 2022 deden wij met steun van PvdA, VVD, GroenLinks, D66 en BOB een voorstel om de tuinmuren in het plan te repareren. Dit amendement is door de gehele raad aangenomen, met positief advies van het college
Lees meer over wonen in ons verkiezingsprogrammaBij het zijn van een effectieve gemeenteraad komen veel organisatorische werkzaamheden kijken. Denk bijvoorbeeld aan financiële zaken die de auditcommissie voorbereid, het voorzitten van vergaderingen buiten de gemeenteraadsvergadering en werkgroepen over specifieke thema’s. Burgerraadsleden en raadsleden kunnen zich voor verschillende extra taken beschikbaar stellen. Als er meerdere kandidaten zijn, wordt er over de benoeming gestemd.
In dagelijkse praktijk ondersteunt de griffier de gemeenteraad, samen met medewerkers van de griffie. De griffier zorgt uit naam van de gemeenteraad in samenwerking met de burgemeester en de gemeentesecretaris dat de gemeenteraad goed functioneert. De gemeenteraad is de werkgever van de griffier. Een aantal raadsleden geven daar uitvoering aan via de werkgeverscommissie. Namens de ChristenUnie Overbetuwe is raadslid Gerdien Maaijen in juni 2022 gekozen en benoemd als lid van deze commissie voor de raadsperiode 2022-2026.
Lees hier meer over een betrouwbare overheid in ons verkiezingsprogrammaIn de regio werken verschillende gemeenteraden op allerlei onderwerpen samen. In Overbetuwe werken we met raadsrapporteurs om als gemeenteraad grip te houden op die samenwerking. In de praktijk betekent dit dat het college van burgemeester en wethouder uitvoering geeft aan wat de gemeenteraad voor Overbetuwe belangrijk vindt. Net voor de verkiezingen heeft Gerdien met de griffie in februari 2022 het werken met raadsrapporteurs geëvalueerd. Na de verkiezingen in maart 2022 heeft de gemeenteraad in juni 2022 besloten om weer raadsrapporteurs en een coördinator te benoemen. Na instelling van het coördinatorschap in maart 2021, voorgesteld door de ChristenUnie met steun van de PvdA, is raadslid Gerdien Maaijen ook deze keer weer gekozen en benoemd als coördinator.
Lees meer over gemeentelijke samenwerking in ons verkiezingsprogrammaHet kan uitdagend zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. En soms lukt dat niet. En ChristenUnie Overbetuwe vindt het belangrijk om een betrouwbare overheid te zijn en de toeslag op tijd over te maken. De energietoeslag is beschikbaar voor mensen die deze steun goed kunnen gebruiken in dure tijden met stijgende energiekosten. Daarom houden wij goed vinger aan de pols bij de uitvoering van energietoeslag. We hebben daarom vragen gesteld over de betaling in maart/april 2022 (schriftelijk met steun van D66, PvdA en BOB) en in oktober/november 2023 (schriftelijk en mondeling met steun van PvdA en BOB).
Lees hier meer over werk en inkomenAls raadslid van een éénpersoonsfractie is Gerdien sinds november 2022 en na de verkiezingen vanaf maart 2022 ook fractievoorzitter. In reguliere (of waar nodig extra) overleggen tussen fractievoorzitters brengt de ChristenUnie-fractie regelmatig onderwerpen m.b.t. de organisatie van de gemeenteraad in ter bespreking. De fractievoorzitters vormen ook de vertrouwenscommissie van de burgermeester. Dat betekent dat zij evaluatie over het functioneren en (her)benoemingen van de burgemeester voor de raad voorbereiden. En dat zij waar nodig met de burgermeester in vertrouwelijkheid spreken over zaken die in de functie van de burgermeester belangrijk zijn.