Raad 19 maart: over toekomstige generaties

Jongeren buiten.jpg
CU-Logo-Overbetuwe-Impact-in-Cirkel-RGB.png
Door Nieuws uit de afdeling op 20 maart 2024 om 14:00

Raad 19 maart: over toekomstige generaties

Op 19 maart was er weer een gemeenteraadsvergadering, waarvan we graag een aantal punten willen uitlichten die vooral betrekking hebben op toekomstige generaties. Die onderwerpen zijn duurzaamheid, jongeren die voor het eerst mogen stemmen en woningen in Heteren Zuid. Lees hier hoe wij als fractie over denken. Er zijn nog veel meer onderwerpen besproken. Benieuwd naar de hele politieke vergadering van 19 maart? Lees en kijk die hier terug.

Programmaplan Duurzaamheid

De gemeenteraad heeft dit plan vastgesteld met allerlei initiatieven rond energietransitie, klimaatadaptatie en biodiversiteit en circulariteit. Wat de ChristenUnie betreft een belangrijk onderwerp, want we voelen de verantwoordelijkheid om continu na te denken over hoe we deze aarde doorgeven aan de generaties na ons. Er is veel te doen en we hopen op een voortvarende verdere uitvoering. Want er wordt al veel gedaan, zeker ook door onze eerdere motie Steenbreek uit 2022. Met GroenLinks hebben we voorgesteld om hogere ambities te hebben wat betreft het planten van het aantal bomen in bebouwd gebied. Deze oproep is met meerderheid van stemmen aangenomen.

Jongeren stimuleren om te stemmen bij gemeenteraadverkiezingen

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 is er regelmatig gesproken over het belang van jongeren betrekken bij de (lokale) democratie. Gerdien Maaijen: ”We hebben als politieke partijen natuurlijk zelf een verantwoordelijkheid om de opkomst onder alle kiezers te stimuleren, maar wellicht is er ook extra stimulering vanuit de gemeente mogelijk.”

Samen met een aantal andere partijen hebben wij daarom een oproep gedaan om de raad te laten zien wat er allemaal al gebeurt in andere gemeenten om de betrokkenheid van jonge mensen bij de lokale verkiezingen te verhogen. Met die informatie kan de gemeenteraad dan gerichter kiezen of er nog meer gedaan kan worden in Overbetuwe. De hele raad stemde in met het voorstel en het college is positief om met de uitvoering aan de slag te gaan.

Gerdien: “Jeugd heeft de toekomst. Wij verwachten dat het stimuleren om te stemmen vanaf de eerste mogelijkheid de grootste impact heeft op de democratie, want jong geleerd is tenslotte oud gedaan. En mogelijk zijn opties die werken voor jongeren ook breder in te zetten voor andere doelgroepen.”

Faseren woningbouwplannen Heteren Zuid

Een aantal partijen hebben met een motie voorgesteld om woningplannen voor Heteren Zuid te faseren zodat zo snel mogelijk gestart wordt met bouwen. Net als alle andere partijen vindt ook ChristenUnie Overbetuwe voldoende huizen belangrijk. Dat geeft ruimte voor mensen die een woning zoeken, zoals bijvoorbeeld ook jongeren die in het dorp willen blijven wonen. Na een heel aantal antwoorden van de voorstellende partijen en de wethouder, heeft ook de ChristenUnie ingestemd met fasering van de woningplannen in Heteren Zuid.