Schriftelijke vragen over openbare toiletten: ”Iedereen moet zonder toiletstress mee kunnen doen”
Iedereen moet naar de wc, ook de koning. Sommige mensen meer dan ze lief is. In Nederland ervaren ruim 3 miljoen mensen dergelijke fysieke beperkingen. En ook met (kleine) kinderen is toegang tot schone en ruime toiletten geen overbodige luxe. Een inclusieve samenleving betekent dat ook mensen met snellere hoge nood mee moeten kunnen doen.
De beschikbaarheid van (rolstoel)toiletten in de openbare winkel- en verblijfsruimte is daarom noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan het maatschappelijke leven. Raadslid Gerdien Maaijen:“Het is lastig om ontspannen op stap te gaan als je vaak (plotselinge) hoge nood hebt en niet weet of er een toilet in de buurt is. Daarom willen wij meer weten van het college door middel van deze schriftelijke vragen.”
Openbare, toegankelijke en schone toiletten zijn dus een breed maatschappelijk goed. Gelukkig is er al een aantal instanties die dus ook bepleiten en becijferen hoeveel toiletten nodig zijn. Op basis van onderzoek van Ecorys en onderzoek naar buitenlandse normen is de Maag Lever Darm Stichting volgens de VNG tot de volgende norm gekomen:
- Om de 500 meter een toegankelijk en schoon openbaar of opengesteld toilet in het centrum van een stads- of dorpskern en in drukke voetgangersgebieden.
- Voldoende toiletten in verblijfsgebieden als parken en recreatiegebieden.
Daarom vraagt de ChristenUnie-fractie zich af of Overbetuwe bijvoorbeeld een toiletnorm heeft en hoe het gesteld is met de beschikbaarheid van het toilet op het gemeentehuis. Antwoorden op de gestelde vragen geeft onze fractie op die manier meer inzicht in de beschikbaarheid van openbare en opengestelde (toegankelijke) toiletten in onze gemeente.