Terugblik 12 november: van nieuwe woningen langer betaalbaar houden tot zwemmen in Zetten

Zetten_(Overbetuwe)_welkomstbord.jpg
CU-Logo-Overbetuwe-Impact-in-Cirkel-RGB.png
Door Nieuws uit de afdeling op 13 december 2023 om 10:30

Terugblik 12 november: van nieuwe woningen langer betaalbaar houden tot zwemmen in Zetten

Dinsdag 12 december was alweer de laatste raadsvergadering van 2023. Een goedgevulde avond om nog de laatste zaken van het jaar af te ronden. Ook stelden we enkele vragen rondom huisvesting van statushouders, vluchtelingen en asielzoekers, waar je hier meer over kan lezen. In onderstaande blog nemen we je mee in de rest van de avond.

Prijs goedkope en betaalbare koopwoningen 5 jaar behouden

Samen met de PvdA hebben we een wijzigingsvoorstel (amendement) voorbereid om de oorspronkelijke verkoopprijs van goedkope en betaalbare woningen (tot 390.000 Euro in 2024) voor 5 jaar vast te leggen. Het voorstel wordt voorzien van een instandhoudingstermijn van 1 jaar. Een periode van 5 jaar zorgt langer voor een aanbod van goedkope en betaalbare koopwoningen, waardoor meer mensen een kans hebben op een koopwoning. De meeste andere partijen willen ook dat woningen langer beschikbaar blijven voor wie ze bedoeld zijn. Zij zien veel belemmeringen om de periode van 1 jaar te verlengen naar 5. Ons wijzigingsvoorstel is niet aangenomen. Wel heeft de raad een oproep aan het college gedaan om verder onderzoek te doen naar een goede manier om het doel te bereiken.

Zwembad Zetten

Zwemles is belangrijk. Zeker in onze gemeente met veel water. En zwemmen is goede manier om in beweging te blijven, wat voor iedereen gezond is. Ook voor inwoners aan de westkant van onze gemeente is goede toegang tot zwemmogelijkheden daarom geen overbodige luxe. We vinden daarom ook dat het zwembad moet blijven.

Ook vindt onze fractie dat de financiën van de gemeente op lange termijn goed in de gaten gehouden moet worden. Er zijn veel grote projecten, wat vaak ook grote investeringen betekent. Zoals ook het zwembad in Zetten bijvoorbeeld. Er komt de komende jaren nog veel op ons af. En op dit moment is er weinig inzicht om grote investeringen voor de lange termijn te kunnen afwegen. Een kleiner bad geeft voldoende mogelijkheden voor zwemlessen en zwembeweging, zeker voor mensen voor wie reizen naar een zwembad verder weg moeilijk is. Daarom en vanwege financiële zorgvuldigheid op de lange termijn, hebben wij voor het sobere scenario gestemd. Niet van harte, want ook wij gunnen Zetten het mooie 25m trainingsbad waar de meerderheid van de raad voor kiest.

Samenwerken in de regio

Ons raadslid en fractievoorzitter Gerdien Maaijen is namens de gemeenteraad van Overbetuwe lid van de Euregio Rijn-Waal. Gemeenten in Nederland en Duitsland werken langs de grens samen om zaken te regelen en samenwerking te versterken. Bijvoorbeeld reizen met het openbaar vervoer in het grensgebied en door Nederlands-Duitse projecten te financieren. Heeft u een idee wat contact tussen Nederland en Duitsland versterkt, kijk dan eens naar opties voor financiële steun door de Euregio Rijn-Waal.

In november was er weer een Euregioraadsvergadering en in deze raad gaf Gerdien een terugkoppeling daarover. Collega’s uit Nijmegen en Arnhem hebben bijvoorbeeld voorgesteld om een expertbijeenkomst over groene waterstof te organiseren. Een mooi plan, als het goed wordt afgestemd met andere initiatieven in de regio zodat het een aanvulling is.

Meer van de afgelopen raadsvergadering weten? Kijk dan hier.

Als fractie vinden we het altijd fijn om van inwoners te horen. Heeft u opmerkingen, suggesties of vragen of gewoon eens kennismaken? Neem vooral contact met ons op via fractie@overbetuwe.christenunie.nl.