Mondelinge vragen in vragenuur rond asielopvang

Asielzoekercentrum magnetrons.jpg
Gerdien Maaijen.JPG
Door Gerdien Maaijen op 13 december 2023 om 09:00

Mondelinge vragen in vragenuur rond asielopvang

Tijdens de raadsvergadering van 12 december heeft Gerdien Maaijen enkele vragen gesteld tijdens het vragenuur over mogelijkheden voor opvang in de gemeente Overbetuwe om te zorgen dat het aanmeldcentrum in Ter Apel ontlast kan worden.

Bij de asielopvang in Ter Apel loopt het namelijk opnieuw helemaal vast. Het is confronterend om te zien hoe in ons land weer een mensonterende situatie is ontstaan. Ook zijn er berichten dat gemeenten met achterstanden in de opvang van statushouders verzocht worden om versneld statushouders op te nemen i.v.m. een overvol Ter Apel. Daarnaast blijft het - door o.a. door netcongestie - een grote uitdaging om te voorzien in voldoende woningen voor iedereen om in Overbetuwe te wonen inclusief verschillende taakstellingen.

Onze vragen:

  1. Wat is de stand van zaken in Overbetuwe m.b.t. de taakstelling huisvesting statushouders en mensen uit Oekraïne
  2. Zijn er verzoeken ontvangen om tijdelijk mensen in de regio en/of specifiek Overbetuwe op te vangen en/of is Overbetuwe gevraagd (ver)snel(d) statushouders te huisvesten, beiden ter ontlasting van Ter Apel? Zo ja, wat is er concreet gevraagd?
  3. Wat is de stand van zaken m.b.t. onderzoek om woningen toe te voegen waarbij netcongestie geen belemmering vormt, zoals bijvoorbeeld kleine(re) aantallen flexwoningen of herontwikkeling van bestaande (bedrijfs)bebouwing.
  4. Is het college bereid te onderzoeken op welke wijze, op welke termijn en onder welke voorwaarden Overbetuwe een tijdelijke en/of langdurige kleinschalige opvang ter ontlasting voor de problematiek in Ter Apel kan bieden? Wat zijn daarbij de overwegingen?

Lees de vragen hier terug