Inbreng Kadernota 2023: een zonnig stuk dat wat wolken mist

_BWE7413-bewerkt.jpg
Gerdien Maaijen.JPG
Door Gerdien Maaijen op 6 juli 2022 om 08:45

Inbreng Kadernota 2023: een zonnig stuk dat wat wolken mist

Op 5 juli was er een extra raadsvergadering om de kadernota vast te stellen voor 2023. Het gaat dan over hoe de gemeente de politieke wensen, ambities en ontwikkelingen kan realiseren binnen de daarvoor beschikbare financiële kaders.

De fractie hoopte alleen kennis te nemen van de Kadernota, maar dat voorstel kreeg geen meerderheid. De ChristenUnie heeft uiteindelijk wél voor de kadernota gestemd. Hier onder kan u de inbreng van Gerdien Maaijen verder lezen:

Veel mooie plannen en ambities. Samen aan Zet. De kadernota leest vrij zonnig weg. Maar wanneer we naar de lucht kijken, is die wat de ChristenUnie betreft echt niet alleen maar prachtig blauw! Wij missen wat wolken in de kadernota. Niet omdat we pessimistisch zijn. U kent ons als een positief en constructief-kritische fractie. Wel omdat de realiteit laat zien dat er grote uitdagingen op ons blijven afkomen.

Ik benoem dadelijk 3 wolken en een schaduwkant. Daarna ga ik nog kort in op één van de moties en het amendement. En ik sluit af met een laatste opmerking. Welke wolken ziet de ChristenUnie aan de horizon?

  1. Als eerste de stikstofcrisis. Om maar een actualiteit te noemen. Gevolgen daarvan zullen vast niet aan Overbetuwe voorbij gaan. Als het gaat om klimaat, is er nú actie nodig. Met betrekking tot stikstof vraagt dat onder andere om zo snel mogelijk inzichtelijk te maken wat de impact is. Bijvoorbeeld voor de agrarische sector in onze gemeente. En als het gaat om klimaat, helpen alle beetjes. Het gedachtegoed van project Steenbreek doorvoeren is makkelijk te realiseren. Door aan te sluiten bij Stichting Steenbreek. Daar nog langer mee wachten is niet nodig. Ook financieel niet: bij het vorige agendapunt is er een overschot van EUR 232.000 toegevoegd aan de bestemmingsreserve Duurzaamheid.
  2. Een andere wolk is de krapte op de arbeidsmarkt, de schaarste van materialen, inflatie en renteontwikkelingen. In de kadernota staat dat er risico’s kunnen zijn voor de uitvoering van projecten en programma’s indíen de krapte op de arbeidsmarkt zich structureel voortzet. Er is geen glazen bol. Om realistisch te zijn, is serieus rekening houden met “indien” wat de ChristenUnie betreft noodzakelijk. Net als serieus voorbereiden op de schaarste van materialen, inflatie en renteontwikkelingen. Wat betekenen al deze ontwikkelingen bijvoorbeeld voor onze ambities om te voorzien in voldoende, passende, betaalbare en duurzame woningen? Zijn er straks nog mensen om plannen voor woningbouw te maken, de woningen te bouwen. En als die mensen er zijn, zijn er dan nog materialen? En zijn de plannen nog te realiseren bij oplopende kosten? Dat, nog los van de stikstofcrisis De motie van de VVD over krapte op de arbeidsmarkt en vitale functies dienen we daarom mede
    in.
  3. Dan een wolk die we niet moeten vergeten: vraagstukken die niet in één hokje passen. Organisaties en initiatieven die zich inzetten op het snijvlak van verschillende ‘potjes’ of regelingen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het gesprek dat ik had met Studiebolwerk, hier in Elst. Een
    organisatie die opereert op het gebied van onderwijs en zorg voor jongeren. De scheidslijn tussen onderwijs en zorg is niet altijd even scherp of elke keer hetzelfde. Activiteiten kunnen niet stabiel gefinancierd worden uit het potje onderwijs of het potje zorg. Met als risico dat jongeren die hulp nodig hebben hierdoor van de regen in de drup belanden. Hetzelfde geldt voor combinaties op het snijvlak werk & inkomen en zorg. En voor het betrekken van jongeren bij beleid: dat zit in alle programmaonderdelen! Laten we zorgen dat we deze wolk kleiner maken. Goede initiatieven die niet precies passen binnen bestaande structuren verdienen steun, praktische oplossingen en maatwerk. Dat vraagt samenwerking en samenhang tussen de verschillende regelingen en afdelingen binnen de gemeente. Dat lijkt me nu bij uitstek een kans om samen aan zet te zijn.
  4. En dat brengt me bij de schaduwkant van samen aan zet. Die hebben we eerder ook al bij het coalitieprogramma aangegeven: gaat het college op korte termijn met daadkracht aan de slag? Het verkiezingsmotto van de ChristenUnie was Samen Recht Doen. We staan dan ook positief tegenover ‘samen’. Maar hoeveel tijd vraagt ‘samen’ voor de invulling van concreet beleid. De kiezer heeft gesproken en partijen mandaat gegeven om te besturen. Dus laten vooral ook dóen!

Nog paar woorden over een motie en het amendement.

  • De kadernota is nog heel globaal. Plannen zijn op dit moment nog niet verder uitgewerkt. En ook de bijbehorende financiën zijn nog niet inzichtelijk gemaakt. Heel begrijpelijk. Niet veel meer dan het coalitieprogramma. Wel steunen wij het amendement van de VVD om kennis te nemen van deze kadernote ipv het vast te stellen
  • En wij kunnen ons zeker vinden in de oproep van de PvdA om ongelijkheid tegen te gaan. Tegelijk vraagt dat om bewuste keuzes, die wij nu nog niet kunnen overzien.

En dat brengt mij bij mijn laatste opmerking: In het coalitieprogramma staat: “we werken waar dit mogelijk is alternatieven uit, zodat er een keuze is (tenzij gemotiveerd kan worden dat er geen alternatieven bestaan)”. Gezien alle wensen, ambities en ook wolken, ziet de ChristenUnie bij het uitvoeringsprogramma en de begroting graag terug welke scenario’s, opties of alternatieven zijn overwogen. En wat de (on)mogelijkheden daarvan zijn. Dit helpt om te controleren wat er niet is onderzocht. En om bewust prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Waarbij we ook expliciet kunnen zijn over wat wel en wat er niet kan. Zodat we zo realistisch mogelijk kunnen voorzien hoe zonnig het leven in Overbetuwe blijft. Want dat is wat we voor iedereen wensen!