Terugblik op de raad: van jongeren die participeren tot raadsleden die rapporteren

kind op fietsje.jpg
Gerdien Maaijen.JPG Harry Bruggema.JPG
Door Gerdien Maaijen, Harry Bruggema op 24 juni 2022 om 17:00

Terugblik op de raad: van jongeren die participeren tot raadsleden die rapporteren

Op 21 juni was er weer een raadsvergadering waar we graag als fractie op terugblikken. Naast diverse bestemmingsplannen en het benoemen van diverse functies binnen de raad, kun je als raadslid ook zelf zaken agenderen. Buiten de agenda van deze raadsvergadering om hebben wij bijvoorbeeld een motie over jongerenparticipatie mede ingediend.

Samen met D66 is het idee ontstaan om als Overbetuwe het #mijnstemtelt manifest te onderschrijven. De motie is unaniem aangenomen. Werk maken van een praktisch manifest betekent dit jaar in ieder geval één keer naar jongeren te luisteren over een relevant thema. Deel gerust suggesties voor onderwerpen!

In de raadsvergadering zijn ook raadsrapporteurs benoemd voor verschillende regionale samenwerkingsverbanden. Deze vacatures vloeien voort uit het eerder unaniem aangenomen initiatiefvoorstel over het instellen van raadsrapporteurs. Gerdien Maaijen deed dit initiatiefvoorstel als coördinator van de raadsrapporteurs. Voor de komende twee jaar is zij weer in deze rol benoemd. Bij de behandeling van dit onderwerp deed Gerdien een oproep aan met name de grotere partijen om nog een kandidaat af te vaardigen voor de laatste vacature.

Ook rapporteerde Gerdien tijdens deze raadsvergadering voor de eerste keer over de Euregioraad Rijn-Waal. Namens de gemeente Overbetuwe is zij lid van deze raad.

Tijdens de raadsvergadering op 21 juni zou er onder andere gedebatteerd worden over het bestemmingsplan van De Pas in het zuiden van Elst. Dit debat is doorgeschoven naar de raadsvergadering van 12 juli. Wij hebben hiermee ingestemd om ruimte te geven aan een zorgvuldig besluit. Te zijner tijd zullen wij daar nog uitgebreider over publiceren.

Op 29 juni zijn de volgende voorbereidende vergaderingen van de raad gepland. Nieuwsgierig? Bekijk de verschillende onderwerpen en neem plaatst op de publieke tribune!