Schriftelijke vragen gesteld over uitbetaling energietoeslag

IMG_4978.JPG
Gerdien Maaijen.JPG Harry Bruggema.JPG
Door Gerdien Maaijen, Harry Bruggema op 25 maart 2022 om 09:00

Schriftelijke vragen gesteld over uitbetaling energietoeslag

De energieprijzen vestigen nieuwe records en het afschuwelijke internationale conflict in Oekraïne heeft op die manier een indirect effect op inwoners van Overbetuwe. Om die reden heeft de ChristenUnie het initiatief genomen voor een aantal schriftelijke vragen, mede ingediend door D66, PvdA en BOB, aan het college over de lokale uitbetaling van de energietoeslag.

Recent heeft minister Schouten van armoedebestrijding (ChristenUnie) aangegeven dat de eerder toegezegde compensatie van € 200,- is verhoogd naar € 800,-. Daarbij is door haar aangegeven dat door het urgente probleem snel handelen belangrijk is. De gemeente hoeft dus niet te wachten met de uitvoering.

Mensen met een bijstandsuitkering zouden het bedrag dus snel moeten kunnen krijgen. Op de website van Overbetuwe staat (21 maart) dat de energietoeslag voor mensen met een laag inkomen die niet in de bijstand zitten nog niet kan worden aangevraagd. Wij benadrukken met deze vragen  dat het onverantwoord is te wachten op een nieuw college, er moet snel worden gehandeld. De verwachting is dat energieprijzen hoog blijven en dat vraagt korte en lange termijn oplossingen. Deze vragen gaan over de korte termijn.

Daarom stellen we onder andere vragen over de actuele status van de uitbetaling van de energietoeslag en berichtgeving hier over op de gemeentewebsite. Daarnaast willen we weten of er al een systeem wordt opgetuigd voor mensen die geen uitkering ontvangen maar wel een laag inkomen hebben. Ook zij kunnen te maken krijgen met energiearmoede.

Lees hier de schriftelijke vragen