Inbreng Duidingsdebat:"Er liggen belangrijke opgaven te wachten. Denk aan de acute opvang van vluchtelingen"

WhatsApp Image 2022-02-19 at 13.10.52.jpeg
Harry Bruggema.JPG
Door Harry Bruggema op 19 maart 2022 om 21:00

Inbreng Duidingsdebat:"Er liggen belangrijke opgaven te wachten. Denk aan de acute opvang van vluchtelingen"

Op dinsdag 18 maart gaf Harry Bruggema namens ChristenUnie Overbetuwe zijn inbreng over de afgelopen campagne en verkiezingen en de doorkijk naar de onderhandelingen de komende tijd. Hier is de spreektekst te lezen.

Om maar dicht bij huis te beginnen: we zijn blij dat we ondanks de recente wisseling van raadslid onze zetel hebben behouden. Er is hard voor gewerkt met de bij een kleine partij beschikbare middelen. Een goede campagne, met als inspirerend hoogtepunt het bezoek van staatssecretaris Maarten van Ooijen aan landerij De Park, afgelopen zaterdag. 

We zijn dankbaar voor het resultaat en ook blij met de betrokkenheid die blijkt uit de door velen van jullie woensdag geuite zorg: de ChristenUnie blijft toch wel in de raad?! Ja, gelukkig wel.

En een paar opmerkingen over de andere partijen: Wanneer je naar de geschiedenis van Overbetuwe kijkt is er wel iets wezenlijks gebeurd. Een paar winnaars, nogmaals van harte gefeliciteerd natuurlijk, waarbij de omvang van de winst van GBO opvallend is. Het is in lijn met wat op veel plaatsen in ons land is gebeurd. En dat is voor de partijen in Overbetuwe die ook landelijk werken opnieuw een wake-up call. Ook voor ons.

Wat ook opvalt is dat na jaren nu een andere partij dan het CDA de grootste is. Dat zal voor het CDA wennen zijn, Sterkte daarbij! 3 partijen verloren een zetel en 1 partij bleef tegen hun verwachting in gelijk. Hierdoor zijn er nu 4 even grote, qua zetelaantal, middenpartijen. Ook dat is anders. Maar extra sterkte wensen we de PvdA. Welkom opnieuw helaas bij de kleinsten club. 

De ChristenUnie heeft het campagneproces als positief ervaren. Er was en is ruimte voor verschil, wat een groot democratisch goed is. Tegelijk wordt er respectvol en waar mogelijk ook met humor met elkaar omgegaan. De ChristenUnie hoopt dat dit ook in de komende raadsperiode zo zal zijn. En vooral ook in de periode die nu start, waarin we op weg zijn naar een nieuw college.

Doorkijk naar het vervolgproces

Voor ons als ChristenUnie is de insteek bescheiden. Anderen zijn eerst aanzet. Dat doet recht aan de kiezers. En daar gingen we voor. We zijn daarom benieuwd op welke wijze de grootste partij het initiatief neemt. En wat hun eerste ideeën bij het vervolgproces zijn. Daarom nu ook geen adviezen over de vorm. 

Graag delen wij in een later stadium de punten die wij van belang vinden voor de komende jaren. En het zal niet verbazen dat die onder andere op de gebieden van het sociale domein en duurzaamheid zullen liggen. Er liggen belangrijke opgaven te wachten. Denk aan de acute opvang van vluchtelingen en het voorkomen van wellicht paniek door plotselinge energiearmoede. Daarom zien we graag dat de vorming van een nieuw college zorgvuldig maar ook voortvarend wordt opgestart. En we zien graag een proces met transparantie waar het kan en vertrouwelijkheid daar waar dat moet.
Betrek de hele raad bij het formuleren van prioriteiten!

Van de ChristenUnie mag een constructieve inzet worden verwacht die past bij onze visie. Daarbij zullen we vragen om aandacht voor onze idealen. Idealen die we hebben om anderen mee te dienen. En dat wensen we Overbetuwe toe: een nieuw college, dat er voor gaat om de samenleving te dienen. En daar bidden we ook voor.