Over 2018-2022: Het belang van raadsrapporteurs

_BW88559.jpg
Gerdien Maaijen.JPG
Door Gerdien Maaijen op 10 maart 2022 om 09:00

Over 2018-2022: Het belang van raadsrapporteurs

Gemeenten in de buurt werken veel samen op thema's die voor iedereen belangrijk zijn. Hierdoor hoeven bepaalde taken niet door iedere gemeente apart uitgevoerd te worden. Zulke samenwerkingsverbanden worden Verbonden Partijen genoemd. De vastlegging van de samenwerking en afspraken tussen gemeenten heten Gemeenschappelijke Regelingen. Die regelingen vragen een actieve en kritische houding. Dat is extra belangrijk, omdat er steeds meer samenwerkingsverbanden ontstaan. Er zijn namelijk steeds meer werkzaamheden en taken van gemeenten die verder gaan dan de gemeentegrens.

De gemeente Overbetuwe doet mee aan wel 13 gemeenschappelijke regelingen. Bijvoorbeeld als het gaat om veiligheid & gezondheid (Veiligheidsregio Gelderland-Midden), doelgroepenvervoer (DRAN), Park Lingezegen of het samenwerkingsverband van het Nederlands-Duitse grensgebied (Euregio Rijn-Waal).

Wat is een raadsrapporteur? Raadsrapporteurs zijn mensen in de gemeenteraad die zich vanuit hun overtuiging en democratische rol extra inzetten voor het verkrijgen van informatie over gemeenschappelijke regelingen. Raadsrapporteurs zorgen er bijvoorbeeld voor dat de gemeenteraad weet wat er gebeurt. Meerdere raadsleden zijn raadsrapporteur en steken daar veel tijd in. Er is ook een raadsrapporteurcoördinator. Die helpt de gemeenteraad en de raadsrapporteurs om slim samen te werken, zodat het duidelijk is wat er van een raadsrapporteur verwacht wordt. En zodat de raadrapporteurs met zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk goede informatie verzamelen voor de gemeenteraad.

Vanaf 23 maart 2021 ben ik raadsrapporteurcoördinator geweest. Samen met de raadsrapporteurs doe ik dat met veel plezier. Het is voor onze gemeente namelijk belangrijk dat we weten wat er gebeurt in gemeenschappelijke regelingen waaraan Overbetuwe meedoet!

Wat heb ik als coördinator gedaan? Eerst heb ik in 2021 samen met de PvdA een voorstel gemaakt om te weten wat een rapporteur doet en wanneer en hoe. Daarna heb ik samen met anderen het werken met raadsrapporteurs in 2020 en 2021 geëvalueerd. Voor de gemeenteraad na de verkiezingen heb ik een voorstel geschreven om te kiezen of de gemeenteraad weer wil werken met raadsrapporteurs en zo ja, voor welke samenwerkingsverbanden. De nieuwe gemeenteraad zal dat voorstel na de verkiezingen bespreken en daarover besluiten.

Ik hoop dat de nieuwe gemeenteraad het belang van raadsrapporteurs ziet. Zodat er goed zicht blijft op de gemeenschappelijke regelingen en wat die voor Overbetuwe betekenen. En wie weet kan ik ook raadsrapporteur of weer coördinator worden.