Draag een bloemetje bij aan het Overbetuwse landschap!

_BWE9038.jpg
Foto Judith.jpg
Door Judith Westerink op 5 februari 2022 om 13:21

Draag een bloemetje bij aan het Overbetuwse landschap!

In een korte serie gaan ChristenUnie-leden in op wat hen opvalt in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie in Overbetuwe. Waar hopen ze dat stappen worden gemaakt, wat maken ze graag zelf concreter, of wat vinden ze gewoon een mooi onderdeel? In deze editie: fractievolger voor ChristenUnie Gelderland en #6 op de lijst: Judith Westerink.

In tijden van Corona zijn wij onze directe omgeving meer gaan waarderen. Als er niets open was, was er altijd nog het open landschap. We ontdekten nieuwe, mooi dingen vlak in de buurt door te wandelen of te sporten. Het was een plek waar je elkaar nog kon ontmoeten. Sommigen van ons pakten een nieuwe hobby op: vogels kijken, fotograferen, zwerfafval rapen. Vrijwilligersgroepen voor landschapsbeheer en natuurbescherming kregen nieuwe aanwas. Dat zijn, ondanks alle corona-ellende, mooie ontwikkelingen!

Het landschap van de Overbetuwe, tussen steden en rivieren, met kastelen en ruïnes, dorpjes en boerderijen, landgoederen en natuur, weilanden en boomgaarden: het is herkenbaar en de moeite waard. Het is een stukje van onszelf. Wij horen bij het landschap en het landschap bij ons. Het is echter niet vanzelfsprekend mooi, biodivers en beleefbaar. Zonder inspanningen van boeren, grondeigenaren, vrijwilligers en gemeente kan het landschap saai worden of verrommelen. Nieuwbouw van bijvoorbeeld woningen, kassen of logistieke centra kan een grote impact hebben. Wegen en spoorlijnen kunnen een barrière vormen voor wandelaars en fietsers. De komende tijd komen best veel plannen op onze gemeente af. De ChristenUnie wil zich hard maken voor het landschap, want het landschap verbindt ons.

Zo willen we gebieden met hoge natuurwaarden ontzien, verrommeling van het landschap tegengaan en inzetten op bij-vriendelijk beheer van openbaar groen. Ook andere grondeigenaren en bewoners willen we helpen om het landschap aantrekkelijk te maken voor bijen. Daarmee wordt het hele landschap mooier en leuker, met meer bloemen en vogels. We willen investeren in fiets- en wandelpaden en erop letten dat er ook genoeg te beleven valt voor mensen die slecht ter been zijn.

Wij willen ons inzetten voor het landschap, en we hopen dat u dat met ons wilt doen. We zijn trots op alle vrijwilligers die bijvoorbeeld helpen met bomen knotten en het beschermen van weidevogels. Ook als u weinig tijd heeft, kunt u iets bijdragen met uw tuin of balkon. Helpt u mee te zorgen dat er altijd iets te vinden is voor bestuivers? Kies daarbij voor biologisch geteelde bloeiende planten, want bestuivers kunnen niet goed tegen insecticiden. Laten we allemaal een bloemetje bijdragen!