Terugblik gemeenteraadslid en vacature steunfractieleden

Nieuwsbrief 2024

Overbetuwe-Rijk van Nijmegen
Nieuwsbrief met o.a. stand van zaken uitvoering verkiezingsprogramma en vacatures

Van de voorzitter

Beste leden,

Volg je nog dagelijks de nieuwsberichten? Volg je wat er in de politiek in Den Haag gebeurt? Weet je ook wat er in de Overbetuwe of Nijmegen gebeurt? Welke bijdragen jouw gekozen vertegenwoordigers aan het debat en het bestuur leveren? Via internet is het allemaal te volgen. Op https://overbetuwe.bestuurlijkeinformatie.nl/ kun je live meekijken wat er bijvoorbeeld in de gemeente Overbetuwe gezegd wordt. En wat Gerdien Maaijen inbrengt als ChristenUnie raadslid.

Ondertussen vraag ik me soms wel af waarom het loopt zoals het loopt. Op 22 november 2023 waren er Tweede Kamer verkiezingen en inmiddels zijn we een half jaar verder. Is er enig serieus zicht op een kabinet dat het land weer daadwerkelijk gaat besturen? En waar gaat het dan over? Wat worden de ambities dan of is alleen maar politiek gekonkel? Laten we vooral blijven bidden voor de politici dat ze met de juiste onderwerpen aan de slag gaan.

Maar ondertussen ben ik wel heel blij met de vertegenwoordigers van de ChristenUnie! Heb je de bijdrage gevolgd van Mirjam Bikker in een gezamenlijke verklaring tegen Jodenhaat? En het betoog voor de vrijheid zoals God het gegeven heeft om ook de samenleving en de mensen tot bloei te laten komen? En volg je de acties van ons lokale raadslid Gerdien, om ook de jongeren te verbinden en in de democratie te betrekken?

Op donderdag 6 juni zijn er weer verkiezingen. Dit keer voor het Europese parlement en is Anja Haga de lijsttrekker voor de ChristenUnie. Voor het eerst heeft de ChristenUnie een zelfstandige lijst, zonder samenwerking met de SGP. Het programma heeft als titel Geloofwaardig Europa. Het is een mooi programma en ik hoop van harte dat we een zetel halen. Een op samenwerking gerichte aanpak op Europees niveau is noodzakelijk om vele maatschappelijke uitdagingen op te pakken. Onderwerpen als veiligheid, duurzaamheid en klimaat overstijgen het nationale belang. Het wordt krap voor de ChristenUnie om een zetel te behalen en iedere is stem nodig! Ook jouw stem dus! Oftewel, kom naar de stembus en stem op de ChristenUnie. En vergeet niet om anderen ook op te roepen om naar de stembus te gaan en uiteraard op de ChristenUnie te stemmen.

De ledenvergadering is in januari gehouden. De gebruikelijke besluiten over een jaarverslag en de financiële verantwoording zijn genomen. En als voorzitter ben ik herkozen voor een nieuwe periode. Hartelijk dank voor het vertrouwen, ik zal mijn best weer doen.

 

In verbondenheid en met hartelijke groeten,

Jan Luursema

Voorzitter Kiesvereniging Overbetuwe

 

 

thumbnail_janluursema2023

Lees meer op onze site

Terugblik gemeenteraadslid Gerdien Maaijen

Halverwege de raadsperiode: waar we ons hart voor inzetten!

Met gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 en 2026 is de huidige raadsperiode inmiddels op de helft. Goed moment om terug en vooruit te kijken.

In de raadsvergadering van november 2021 werd ik geïnstalleerd als raadslid. Daarmee was ik ook meteen fractievoorzitter. En werd ik lijsttrekker voor de verkiezingen in 2022. Die eerste raadsvergadering was meteen een vuurproef, want er werd gesproken en besloten over de begroting voor 2023. Ook al loop ik sinds eind 2008 mee in de fractie en heb ik genoeg gemeenteraadsvergaderingen gezien, het was opletten geblazen gezien de snelheid en protocollen van de raadsvergaderingen!

Met veel energie hebben het bestuur, de fractie en andere leden zich ingezet voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Met succes en met weer één zetel werkt de fractie met één raadslid en twee burgerleden hard aan het realiseren van ons verkiezingsprogramma.

Ik ervaar veel voldoening van het werken aan de besturing van onze gemeente. En iedere keer ontdek ik dingen die we verder kunnen verbeteren, als raadslid, fractie en als gezamenlijke raad.

Wat hebben we inmiddels gedaan aan de uitvoering van ons verkiezingsprogramma? Dat is teveel om op te noemen! Veel onderwerpen zijn voor alle partijen belangrijk en zijn sowieso al onder de aandacht. Bijvoorbeeld alles wat speelt rondom de zorg en welzijn van mensen. Ouderen, jeugd en iedereen daartussen. En ook wonen is een belangrijk en terugkerend onderwerp.

Alle voorstellen vanuit het college van burgemeester en wethouders bereiden we als fractie zorgvuldig voor. Wat vinden we van de voorstellen? Stemmen we voor of tegen en waarom dan? Stellen we wijzigingen voor? Welke oproepen doen we, over de voorstellen van het college of juist over onderwerpen waar het college (nog) niet mee bezig is? En vooral, wat houdt onze inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers en verenigingen bezig? Tijdens bespreking van deze onderwerpen brengen we actief ons perspectief in.

Naast onze inbreng stellen we proactief vragen (schriftelijk en mondeling), doen we oproepen (moties) en stellen we wijzigingen van voorstellen voor (amendementen). Over actuele onderwerpen en over zaken uit ons verkiezingsprogramma.

In de eerste twee jaren van deze periode hebben we proactief aandacht gehad voor statushouders en vluchtelingen, jeugd, inclusie en participatie, energietoeslag, wonen, klimaat en energie(transitie), veerdiensten, bestrijding georganiseerde criminaliteit, financiën en samenwerking in de regio. De meeste van onze oproepen en wijzigingsvoorstellen zijn unaniem door de raad gesteund en zijn door het college positief ontvangen. Er wordt inmiddels aan verschillende van onze voorstellen en oproepen gewerkt, wat we natuurlijk op de voet volgen. Schriftelijke en mondelinge vragen zorgen voor aandacht voor onderwerpen die wij belangrijk vinden. En geven informatie om deze onderwerpen later nog meer op de agenda te krijgen. En daarnaast zetten we ons er als fractie ook voor in dat de gemeenteraad goed kan functioneren. Makkelijk en meer zien van wat we hebben gedaan? Dat kan op dit nieuwe overzicht op onze website.

We kijken met dankbaarheid terug op de eerst twee jaren van deze periode. We hebben de gezondheid gehad om ons hard te maken voor onderwerpen die belangrijk zijn voor onze inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers en verenigingen. Als kleine fractie zijn we wendbaar en flexibel. Met een klein aantal mensen verzetten we veel werk en zijn we vol energie om daarmee door te gaan. Politiek gaat altijd door en is nooit af. Misschien komt nu de gedachte op “wat boeiend allemaal”: er is in onze fractie voldoende ruimte voor mensen die een steentje bij willen dragen. Of de politiek bekend terrein is of om voor het eerst te ontdekken. Bekijk vooral onze vacatures!

Dat is een mooi bruggetje naar vooruit kijken naar de volgende twee jaar van deze periode. Onze inzet blijft onverminderd groot. We nemen verantwoordelijkheid door als éénpersoonsfractie alle vergaderingen goed voor te bereiden en ons beeld duidelijk voor het voetlicht te brengen. Daarbij volgen we ons verkiezingsprogramma en de actualiteit. Er zijn onderwerpen die nog onvoldoende de aandacht van het college hebben. Die brengen we proactief naar voren waar en zoveel mogelijk als het kan. Als aanvulling op voorstellen van het college. Of buiten alle lijsten en planningen om.

Als fractie vinden we het belangrijk om te weten wat onze inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en verenigingen bezighoudt. Dus schroom niet om contact met ons te zoeken. Dat vinden we naast belangrijk ook leuk! We horen graag wat u/jij belangrijk vindt en/of wat u/jij denkt van hoe we bezig zijn. Of om te zien wie er allemaal in onze gemeente woont en werkt. Dus neem vooral contact met ons op, we kijken ernaar uit om van u/jou te horen!

Gerdien Maaijen

Werk in uitvoering

Hoe is het met de uitvoering van ons verkiezingsprogramma 2022-2026 met het thema Samen Recht Doen? Op het nieuwe overzicht op onze website laten we graag zien hoe we ons programma onder de aandacht brengen. Neem vooral een kijkje en laat ons weten wat u/jij ervan vindt!

 

Nieuws vanuit de fractie

Regelmatig plaatsen we nieuwsberichten vanuit de fractie op ons website. Op die manier houden we iedereen graag op de hoogte van ons werk in de gemeentepolitiek. Ook tussen nieuwsbrieven door.

Doe mee!

Meedoen met de ChristenUnie kan op verschillende manieren. Uw/jouw gebed voor onze fractie en bestuur versterkt onze inzet om christelijk geluid in Overbetuwe te laten horen. Ook uw lidmaatschap en/of een gift maakt verschil. Want daardoor kunnen we o.a. iedere vier jaar weer meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. En als burgerraadslid of fractiemedewerker kunt u/jij natuurlijk ook zelf aan de slag voor onze mooie gemeente, bekijk dus zeker onze vacatures!

Twee burgerraadsleden & een fractiemedewerker gezocht!

De ChristenUnie-fractie in Overbetuwe is op zoek naar twee burgerraadsleden en een fractiemedewerker die ons gemeenteraadslid ondersteunen bij het fractiewerk.

De fractie

Onze fractie bestaat momenteel uit één raadslid (tevens fractievoorzitter) en twee burgerraadsleden, waarvan één met focus op sociale onderwerpen en één met focus op infrastructurele projecten & ruimtelijke onderwerpen. Het raadslid is samen met de fractie verantwoordelijk voor de politieke actualiteit. Formeel gezien heeft het raadslid met de fractie de volgende politieke taken:

  • volksvertegenwoordiging;

  • kaderstelling richting college;

  • controle van het college.

De fractie vergadert één keer per maand ’s avonds (ma, di of do) op het gemeentehuis in Elst ter bespreking van de gemeenteraadsvergadering, de politieke avonden en onze eigen politieke agenda. In de fractievergadering worden de onderwerpen op de politieke voorronden verdeeld en voorbereid, bespreken we onze standpunten en doelen. Buiten de fractievergaderingen werken leden van de fractie zelfstandig aan de voorbereiding, waar nodig in afstemming / samenwerking met het raadslid. De fractie wordt op de achtergrond door een lid ondersteund voor berichten op de website en sociale media. Naast de formele en politieke zaken is er in de fractie interesse in elkaar en aandacht voor ontspanning. Momenteel is er in de fractie ruimte voor twee extra burgerraadsleden en een fractiemedewerker.

Politieke avonden

De politieke avonden vinden twee keer per maand plaats op dinsdagavond. Eén avond is voor de raadsvergadering. Daaraan voorafgaand is het raadsspreekuur voor inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en verenigingen. Op de andere avond worden in drie parallelle vergaderingen de onderwerpen voor de volgende gemeenteraadsvergadering voorbereid. Tijdens deze avonden worden ook informatiebijeenkomsten of rondetafelgesprekken gepland. Alle politieke onderwerpen worden over de drie parallelle sessies verdeeld, elk binnen een eigen categorie: sociale onderwerpen in het cluster inwoners, infrastructurele projecten en ruimtelijke onderwerpen in het cluster ruimte en overige onderwerpen zoals bijvoorbeeld financiën en veiligheid in het cluster bestuur.

Algemeen profiel

Ervaring met politiek en/of fractiewerk is prettig, maar geen vereiste. Voor leden zijn via het ChristenUnie-partijbureau verschillende opleidingen en trainingen beschikbaar om het politieke werk zo optimaal uit te kunnen voeren.

Je hebt / bent:

  • een (brede) politieke belangstelling en m.n. interesse in gemeentepolitiek;

  • maatschappelijk geïnteresseerd en/of betrokken in Overbetuwe;

  • minimaal MBO en bij voorkeur HBO werk- en denkniveau;

  • lid of bereid lid te worden van de ChristenUnie;

  • een zelfstandig werker;

  • goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift;

  • goede communicatieve en organisatorische vaardigheden;

  • flexibele instelling, voldoende tijd en beschikbaar in de avonduren;

  • bereid om te leren en te ontwikkelen waar nodig;

  • een echte teamspeler.

Aanvullend voor burgerraadsleden

Momenteel is er in alle clusters plaats voor een burgerraadslid. Daarnaast is er een wens voor extra kennis op financieel en/of juridisch gebied.

In de fractie hebben burgerraadsleden over het algemeen focus op alle of een deel van de onderwerpen binnen één van de drie clusters. Inzet van burgerraadsleden en verdeling van de clusters (en onderwerpen daarbinnen) gebeurt in overleg / onderlinge afstemming in de fractie en is afhankelijk van deskundigheid en interesse van het burgerraadslid en van de bezetting van de fractie.

Burgerraadsleden volgen de politieke actualiteit en ontwikkelingen rond onderwerpen binnen hun cluster. Zij bereiden onderwerpen op de politieke agenda zelfstandig voor, in afstemming met de fractie en/of het raadslid. Tijdens politieke avonden (niet gemeenteraadsvergadering) voeren burgerraadsleden namens de fractie het woord in formele vergaderingen.

Burgerleden wonen in Overbetuwe.

Aanvullend voor fractiemedewerker

De fractiesecretaris richt zich hoofdzakelijk op het ondersteunen en ontlasten van de fractie. Het vormgeven van de taken gebeurt in nauwe samenwerking en afstemming met de fractievoorzitter. Gezien de huidige samenstelling van de fractie, is ervaring / affiniteit met en kennis van communicatie en sociale media gewenst.

De fractiemedewerker is verantwoordelijk voor de administratieve kant van de fractievergaderingen, zoals het maken van (vergader)planningen en rooster van opening, organiseren van vergaderlocatie via de griffie, contact met gasten, tijdig voorbereiden van agenda’s, documenteren en tijdig circuleren en opvolgen van besluiten, acties en zaken die in de vergaderingen worden besproken, voorstellen doen ter verbetering van de fractie, informatie opstellen voor de website, nieuwsbrieven, persberichten, etc.,

De fractiemedewerker kan buiten Overbetuwe woonachtig zijn, tenzij de fractiemedewerker ook een burgerraadslid is. De fractiemedewerker is geen aanspreekpunt voor de burgemeester, wethouders of de media.

Vergoeding

Burgerraadsleden ontvangen vanuit de gemeente een vergoeding voor aanwezigheid bij vergaderingen ter voorbereiding op de gemeenteraadsvergadering. Deze vergoeding is vastgesteld volgens de richtlijnen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en bedraagt in Overbetuwe (inwoners tot 50,000) per 1 januari 2024 € 96,21 bruto per formele vergadering1. Voor fractiemedewerkers kunnen werkzaamheden in overleg door de fractie vergoed worden. De vergoeding wordt bepaald in verhouding tot de netto vergoeding van de burgerraadsleden. Als de fractiemedewerker ook burgerraadslid is, worden de fractiewerkzaamheden niet separaat vergoed.

Contact

Neem voor meer informatie en vrijblijvende kennismaking contact op met raadslid Gerdien Maaijen via gerdien.maaijen@overbetuwe.christenunie.nl of 06-28178815. Vrijblijvend de sfeer tijdens een politieke avond proeven kan ook altijd als gast van de raad via griffie@overbetuwe.nl. Data worden via sociale media en Het Gemeentenieuws gecommuniceerd.

1 https://www.raadsleden.nl/assets/stcrt-2023-33221.pdf, pagina 8

Gast van de Raad

Als u/jij nieuwsgierig bent naar de sfeer van de gemeenteraad of het gemeentehuis voorbij de balie burgerzaken, dan is het misschien leuk om gast van de raad te zijn. Als gast van de raad wordt u samen met een kleine groep andere inwoners door een aantal raadsleden en de griffie rondgeleid. U hoort hoe de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders functioneert. En ook de burgemeester schuift vaak nog even aan. Daarna volgt u de voorbereidende vergaderingen van de gemeenteraad vanaf de publieke tribune. Een laagdrempelig kijkje in de keuken van de gemeentepolitiek! Vier keer per jaar kunnen inwoners zich daarvoor aanmelden bij de griffie (griffie@overbetuwe.nl). Data worden via de sociale media van de gemeente en via Hét Gemeente Nieuws gecommuniceerd. Uiteraard kunt u ook uw interesse melden bij raadslid Gerdien Maaijen (gerdien.maaijen@overbetuwe.christenunie.nl).

 

Lees verder