De ChristenUnie-fractie in Overbetuwe is op zoek naar twee burgerraadsleden en een fractiemedewerker die ons gemeenteraadslid ondersteunen bij het fractiewerk.
De fractie
Onze fractie bestaat momenteel uit één raadslid (tevens fractievoorzitter) en twee burgerraadsleden, waarvan één met focus op sociale onderwerpen en één met focus op infrastructurele projecten & ruimtelijke onderwerpen. Het raadslid is samen met de fractie verantwoordelijk voor de politieke actualiteit. Formeel gezien heeft het raadslid met de fractie de volgende politieke taken:
De fractie vergadert één keer per maand ’s avonds (ma, di of do) op het gemeentehuis in Elst ter bespreking van de gemeenteraadsvergadering, de politieke avonden en onze eigen politieke agenda. In de fractievergadering worden de onderwerpen op de politieke voorronden verdeeld en voorbereid, bespreken we onze standpunten en doelen. Buiten de fractievergaderingen werken leden van de fractie zelfstandig aan de voorbereiding, waar nodig in afstemming / samenwerking met het raadslid. De fractie wordt op de achtergrond door een lid ondersteund voor berichten op de website en sociale media. Naast de formele en politieke zaken is er in de fractie interesse in elkaar en aandacht voor ontspanning. Momenteel is er in de fractie ruimte voor twee extra burgerraadsleden en een fractiemedewerker.
Politieke avonden
De politieke avonden vinden twee keer per maand plaats op dinsdagavond. Eén avond is voor de raadsvergadering. Daaraan voorafgaand is het raadsspreekuur voor inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en verenigingen. Op de andere avond worden in drie parallelle vergaderingen de onderwerpen voor de volgende gemeenteraadsvergadering voorbereid. Tijdens deze avonden worden ook informatiebijeenkomsten of rondetafelgesprekken gepland. Alle politieke onderwerpen worden over de drie parallelle sessies verdeeld, elk binnen een eigen categorie: sociale onderwerpen in het cluster inwoners, infrastructurele projecten en ruimtelijke onderwerpen in het cluster ruimte en overige onderwerpen zoals bijvoorbeeld financiën en veiligheid in het cluster bestuur.
Algemeen profiel
Ervaring met politiek en/of fractiewerk is prettig, maar geen vereiste. Voor leden zijn via het ChristenUnie-partijbureau verschillende opleidingen en trainingen beschikbaar om het politieke werk zo optimaal uit te kunnen voeren.
Je hebt / bent:
-
een (brede) politieke belangstelling en m.n. interesse in gemeentepolitiek;
-
maatschappelijk geïnteresseerd en/of betrokken in Overbetuwe;
-
minimaal MBO en bij voorkeur HBO werk- en denkniveau;
-
lid of bereid lid te worden van de ChristenUnie;
-
een zelfstandig werker;
-
goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift;
-
goede communicatieve en organisatorische vaardigheden;
-
flexibele instelling, voldoende tijd en beschikbaar in de avonduren;
-
bereid om te leren en te ontwikkelen waar nodig;
-
een echte teamspeler.
Aanvullend voor burgerraadsleden
Momenteel is er in alle clusters plaats voor een burgerraadslid. Daarnaast is er een wens voor extra kennis op financieel en/of juridisch gebied.
In de fractie hebben burgerraadsleden over het algemeen focus op alle of een deel van de onderwerpen binnen één van de drie clusters. Inzet van burgerraadsleden en verdeling van de clusters (en onderwerpen daarbinnen) gebeurt in overleg / onderlinge afstemming in de fractie en is afhankelijk van deskundigheid en interesse van het burgerraadslid en van de bezetting van de fractie.
Burgerraadsleden volgen de politieke actualiteit en ontwikkelingen rond onderwerpen binnen hun cluster. Zij bereiden onderwerpen op de politieke agenda zelfstandig voor, in afstemming met de fractie en/of het raadslid. Tijdens politieke avonden (niet gemeenteraadsvergadering) voeren burgerraadsleden namens de fractie het woord in formele vergaderingen.
Burgerleden wonen in Overbetuwe.
Aanvullend voor fractiemedewerker
De fractiesecretaris richt zich hoofdzakelijk op het ondersteunen en ontlasten van de fractie. Het vormgeven van de taken gebeurt in nauwe samenwerking en afstemming met de fractievoorzitter. Gezien de huidige samenstelling van de fractie, is ervaring / affiniteit met en kennis van communicatie en sociale media gewenst.
De fractiemedewerker is verantwoordelijk voor de administratieve kant van de fractievergaderingen, zoals het maken van (vergader)planningen en rooster van opening, organiseren van vergaderlocatie via de griffie, contact met gasten, tijdig voorbereiden van agenda’s, documenteren en tijdig circuleren en opvolgen van besluiten, acties en zaken die in de vergaderingen worden besproken, voorstellen doen ter verbetering van de fractie, informatie opstellen voor de website, nieuwsbrieven, persberichten, etc.,
De fractiemedewerker kan buiten Overbetuwe woonachtig zijn, tenzij de fractiemedewerker ook een burgerraadslid is. De fractiemedewerker is geen aanspreekpunt voor de burgemeester, wethouders of de media.
Vergoeding
Burgerraadsleden ontvangen vanuit de gemeente een vergoeding voor aanwezigheid bij vergaderingen ter voorbereiding op de gemeenteraadsvergadering. Deze vergoeding is vastgesteld volgens de richtlijnen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en bedraagt in Overbetuwe (inwoners tot 50,000) per 1 januari 2024 € 96,21 bruto per formele vergadering. Voor fractiemedewerkers kunnen werkzaamheden in overleg door de fractie vergoed worden. De vergoeding wordt bepaald in verhouding tot de netto vergoeding van de burgerraadsleden. Als de fractiemedewerker ook burgerraadslid is, worden de fractiewerkzaamheden niet separaat vergoed.
Contact
Neem voor meer informatie en vrijblijvende kennismaking contact op met raadslid Gerdien Maaijen via gerdien.maaijen@overbetuwe.christenunie.nl of 06-28178815. Vrijblijvend de sfeer tijdens een politieke avond proeven kan ook altijd als gast van de raad via griffie@overbetuwe.nl. Data worden via sociale media en Het Gemeentenieuws gecommuniceerd.