Dankwoord Gerdien Maaijen richting Hanny van Brakel

DSC_8032[1].jpgdonderdag 07 oktober 2021 20:21

Bij de laatste raadsvergadering had burgerlid Gerdien Maaijen nog een dankwoord voor Hanny van Brakel. Je kan deze hier onder terug lezen.

Ja Hanny, daar gaan we dan, je afscheid. Na ongeveer 20 jaar gemeenteraad, waarvan ik er zo'n 13 jaar heb meegemaakt. Veel is al gezegd; ik vul het beeld graag nog verder aan vanuit onze fractie.

Je begon ooit als burgerlid, net als de anderen in onze fractie. Na 5 jaar werd je raadslid en fractievoorzitter. Dat heb je 15,5 jaar (!) gedaan. Als vrouw tussen vooral mannen.

Toen ik in de fractie begon, had ik persoonlijk geen idee bij de gemeenteraad. Wat ik nu weet, heb ik met name geleerd van jou, Harry en Annemien. En de laatste jaren vooral van jou. Dat geldt ook voor onze andere fractieleden, destijds Henriëtte en Roy en nu Rick en Arjan.

Wat jou in de fractie - en ook in de raad – kenmerkt, is zelfstandigheid, betrokkenheid, en bescheidenheid.

Je weet veel en doet veel. Dat ontdekte de fractie toen we jaren geleden inzichtelijk gingen maken wat het nou eigenlijk inhoudt om raadslid en fractievoorzitter te zijn van een éénpersoonsfractie. Naast de zichtbare zaken zoals raadsvergadering en voorronden ging er een wereld open van minder zichtbare dingen: seniorenconvent, werkgroepen, speciale commissies, voorbereidingen en vooral veel afspraken, bezoeken en interactie met inwoners, bedrijven en organisaties in Overbetuwe en ook met onze eigen achterban. En dat waren dan alleen nog maar de dingen die hoorden bij het raadslidmaatschap en het fractievoorzitterschap. Al die andere rollen - waarvoor jij je binnen de raad beschikbaar hebt gesteld - horen daar voor de fractie niet direct niet bij: voorzitter presidium, werkgeverscommissie, plaatsvervangend raadsvoorzitter en waarschijnlijk vergeet ik nog de helft. Zelfstandigheid is ook echt wel nodig als enige afvaardiging namens onze fractie in de raad. Ik kan me voorstellen dat dat ook niet altijd makkelijk is geweest.

In alles wat je doet, luister je veel en geef je veel ruimte aan anderen; aan mensen uit de gemeente, waar je je als raadslid & fractievoorzitter al die jaren voor hebt ingezet en ook aan de mensen in de fractie. Bij jou mag iedereen er ‘gewoon’ zijn. Je luistert zonder oordeel en gericht op de ander. Waarbij je ook altijd wel iets te delen hebt van je wijsheid en ervaring, als daar gelegenheid voor ontstaat.
Er is in de fractie veel ruimte, om net zoveel te leren en te doen als aansluit bij iedereen afzonderlijk. En als iemand er even niet helemaal uitkomt of het net niet helemaal past in de tijd, dan pak jij het er ongemerkt ‘gewoon’ zelf bij. 

Daarbij cijfer je jezelf niet weg en vergeet je eigen mening niet. Want tegelijkertijd houdt je overzicht en regie, vorm je je eigen beeld en maak je je eigen afweging. Langs de lijn van de ChristenUnie, die ook echt jóuw lijn is. Je geloof loopt als rode draad door je leven. Je preekt niet. Je geloof spréékt wel. Door wie je bent en door wat je zegt en doet. Bij al je beëdigingen heb je de eed afgelegd. 

In alles heb ik - en heeft de fractie - door de jaren heen gemerkt dat jij echt leeft vanuit het ‘zo waarlijk helpe mij God almachtig’. Namens de fractie wens ik je toe dat dat zo blijft. Ook in de periode die nu aanbreekt. Tijd voor jezelf, je gezin, familie, vrienden, je tuin, kunst & cultuur en waarschijnlijk nog veel meer. En ik vermoed, nog steeds een periode waarin veel ruimte zal zijn voor anderen.

Voor zowel de fractie als raad is dit een afscheid. Namens de ChristenUnie-fractie veel dank voor je tomeloze inzet al die jaren. Persoonlijk wil ik je ook bedanken voor je voorbeeld en inspiratie als raadslid en fractievoorzitter. En voor je wijsheid en de mooie gesprekken.

Voor nu: veel zegen voor de toekomst, ga met God!

« Terug